Akoestisch

Akoestiek, of eigenlijk een slechte akoestiek, is een alledaags probleem waar iedereen wel eens tegenaan loopt. Op kantoor wanneer iedereen luid aan het overleggen of telefoneren is of een restaurant waar je jezelf slecht verstaanbaar kan maken. Het omgevingsgeluid overstemt het geluid dat u eigenlijk horen wilt. Daarom is een goede akoestiek zo belangrijk. Denk onder andere aan conferentiezalen, zwembaden, callcenters, kinderdagverblijven, restaurants en kantoren.

Akoestiek is de invloed van de ruimte op de nagalm, de nagalmtijd en de klank. Als je spreekt over een slechte akoestiek dan staat dat in relatie tot de functie van de ruimte. Door het verminderen van de nagalm wordt de akoestiek beter. Het plaatsen van absorberende wanden en andere elementen met geluidsabsorberende oppervlakken helpen om de akoestiek te verbeteren.

Belangrijke kanttekening is het verschil tussen geluidsabsorptie en geluidsisolatie.

Bij akoestiek spreekt men in de meeste gevallen over beperking van geluid binnen de ruimte. Daarbij wordt gekeken naar de absorptie van het geluid. Hoeveel energie van de geluidsweerkaatsing wordt er geabsorbeerd binnen de ruimte? Dit is afhankelijk van de frequentie van het geluid. Dit wordt uitgedrukt in de absorptie coëfficiënt met een waarde tussen 0 en 1. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de absorptie.

Geluidsisolatie heeft betrekking op de mate waarin het materiaal geluid al dan niet verzwakt. Dit kan van belang zijn bij situaties waar je geluid naar andere ruimtes toe wil beperken. Dit wordt uitgedrukt in de R-waarde in decibellen. Hoe hoger, hoe beter de geluidsisolatie van het materiaal. De Rw-waarde geeft het gemiddelde over de verschillende frequenties.

Iboma heeft diverse akoestische oplossingen.

 geluidsabsorberendgeluidsisolerend
Akustik+v
PETviltv
Greenwallsv

 

Alle producten Akoestisch