Blog

Matte materialen voor een pure en authentieke uitstraling

Matte materialen in het interieur zijn de toekomst. De vraag groeit snel en dit hangt nauw samen met een groeiende behoefte aan pure en echte materialen. Het hoeft allemaal niet meer gepolijst te zijn, letterlijk en figuurlijk. What you see is what you get! Maar wat houdt dat nu precies in? En hoe zit het met de kras- en vlekbestendigheid van matte materialen. Jud Verlaan, productspecialist & projectadviseur bij Iboma, vertelt over de vraag naar mat.

Verschillende gradaties in matheid

Jud lacht: “Pfff… waar moet ik beginnen? Er zijn zo veel verschillende matte materialen. Eerst kies je voor een type materiaal, zoals bijvoorbeeld fineer, HPL of papiercomposiet. Dan kies je een afwerking als melamine, lak of olie. Vervolgens bepaal je het type matheid zoals zijdemat, supermat of papiermat. En dan speelt het ook nog een rol waar het materiaal toegepast gaat worden. Want niet iedere optie is even geschikt voor elke toepassing.”

Hij vervolgt: “En dan is het belangrijk om met de klant af te stemmen wat de esthetische verwachtingen zijn van het oppervlak na verloop van tijd. Elk materiaal ‘leeft’ op zijn eigen manier en vraagt een bepaalde wijze van onderhoud. Het is belangrijk om de gebruiker goed te informeren hierover, zodat deze niet voor verrassingen komt te staan na verloop van tijd.”

Een pure en natuurlijke beleving

Waar de populariteit van het ‘matte’ vandaan komt, daar is concreter iets over te zeggen. Jud: “Over het algemeen zie je een steeds sterkere hang naar echte, pure materialen. Matte materialen laten die beleving van dat pure en natuurlijke heel mooi naar voren komen. Dat gevoel van authenticiteit is erg belangrijk.
Natuurlijke materialen geven veel rust in drukke periodes.
We zien dat onder andere terugkomen in het ontwerp van kantoren. Daar ligt ook steeds meer de nadruk op het creëren van rust. En dat gaat perfect samen met het gebruik van matte materialen.”

Krasbestendigheid

Maar hoe zit het dan met de krasbestendigheid van matte materialen? Jud: “In de basis is er weinig verschil met glanzende materialen. HPL bijvoorbeeld heeft standaard een afwerking
met een melamine toplaag. Dat is één van de hardste toplagen die bestaat. Maar op een donkere uni zie je nu eenmaal eerder een krasje dan op hout. Wat je wel sterk ziet toenemen is de ontwikkeling in de lak-oppervlakken zoals bij Egger Topmat. Daar kun je oppervlakkige gebruikssporen wegpoetsen. Dan zijn er ook nog de materialen waarbij het oppervlak juist meer ‘leeft’. Denk bijvoorbeeld aan materialen als hout, leer, metaal en Richlite. Daar is het juist mooi als het oppervlak een verhaal vertelt. Er zitten grote verschillen in de verschillende materialen en in hoeverre zo’n materiaal kan leven. En dat is vooral ook een kwestie van smaak.”

Vlekbestendigheid

Nog een ongewenste factor, naast krassen, zijn vlekken. Niemand wil vieze vlekken op bijvoorbeeld een bureaublad. Jud: “Ja, daar moet je ook echt over nadenken voor je een materiaal kiest. In het algemeen geldt dat je op donkere kleuren materiaal veel meer vlekken ziet dan op lichte kleuren. Een matzwart bureaublad is natuurlijk hartstikke tof. Maar daar ga je dus wel eens wat op zien. Zo is Egger PerfectSense matt  fingerprintproof.  In hoeverre, dat hangt af van wat je precies aan je vingers hebt zitten. Zolang je je daarvan bewust bent en op basis van die wetenschap een keuze maakt voor matte materialen, is dat prima.”

Meer weten over matte materialen?

Matte materialen en daarmee samenhangend de kras- en vlekbestendigheid is een gebied dat zich razendsnel blijft ontwikkelen. Jud: “Dat is super interessant, dus daar zitten we bovenop. En daarbij geloof ik ook echt dat die focus op het natuurlijke de toekomst is. Je ziet momenteel veel ontwikkelingen op het gebied van duurzame plaatmaterialen. Gedegen onderzoek is dan de basis om te garanderen dat het product technisch goed is, ook op de langere termijn. Achter de schermen werken we hard om te zien wat we nog allemaal meer kunnen bieden.”

Meer weten over matte materialen en de toepassing ervan? Jud helpt je graag verder en voorziet je van advies zodat jij een afgewogen keuze kunt maken voor jouw interieur.

Neem contact op met Jud Verlaan via jverlaan@iboma.com of telefonisch op 06-51918631.