Blog

De natuurlijke charme van fineer

Waarom kiezen voor fineer in een interieur? Het belangrijkste argument om voor fineer te kiezen is de natuurlijke charme. Fineer is puur, echt en straalt natuur uit. In deze blog geef ik je wat basiskennis over fineer.

Het start met een boomstam

De productie van fineer start met een boomstam welke in de lengterichting wordt opgezaagd naar vier kwarten. Van deze kwartbalken wordt met een mes een dun laagje afgesneden. Per balk ontstaat er een boek met fineervellen. Deze fineervellen worden weer tegen elkaar gelijmd, dit wordt voegen genoemd. Het gevoegde fineervel wordt uiteindelijk op een drager geplakt. Deze drager kan bijvoorbeeld een papier zijn of mdf.

Op zoek naar de geschikte boom

Fineer kan gemaakt worden van veel verschillende houtsoorten. Eiken is al jaren de meest populaire houtsoort, gevolgd door noten. Maar heel langzaam zie ik hier verandering in komen. Eucalyptus maakt momenteel een stevige opmars, mede door het prachtige natuurlijke en duurzame karakter. Uiteindelijk heeft elke houtsoort zo zijn eigen uitstraling. Het is maar net wat het beste in jouw interieur past.

Welke uitstraling past bij jouw interieur: traditioneel, strak of robuust?

Naast de keuze voor een bepaalde houtsoort: bepaalt ook de toegepaste snij- en voegtechniek de uitstraling. Dosse wil zeggen dat de fineervellen door het hart van de boom zijn gesneden. Hierdoor komt de meer traditionele houtbeleving extra naar boven door de gevlamde tekening. Quartier wil zeggen dat er juist haaks op de jaarringen is gesneden. Hierdoor krijgt het hout een rustigere en strakke uitstraling.

De puntjes op de i

Het fineeroppervlak kun je ook nog op verschillende manieren accentueren middels een structuur of een kleur. Zo is het mogelijk om het fineer te schuren, waardoor een verfijnde afwerking ontstaat. Wie een iets ruwere afwerking mooi vindt, kiest voor geborsteld fineer. Een lintzaagstructuur in het hout geeft een meer authentieke uitstraling en bij Crack Old worden juist weer de natuurlijke accenten van het hout optimaal benut. De barsten in het materiaal worden opgevuld met zwarte lijm, waardoor het fineer een robuuste uitstraling krijgt. Als laatste kies je zelf nog welke afwerklaag je toepast: olie, een lak, een beits of een hardwax. Elke techniek geeft weer een andere uitstraling en eigenschap aan het fineer.

De voordelen van fineer

Ongeacht welke snij- of voegmethode of welke houtsoort wordt gebruikt, het draait bij fineer altijd om de natuurlijke uitstraling. Fineer heeft, naast die natuurlijke uitstraling, nog een aantal voordelen. Zo is fineer een relatief duurzaam materiaal. Dit heeft te maken met de efficiënte manier van het gebruik van het hout. Je haalt grofweg 700 m2 fineer uit één kubieke meter hout.

Een ander voordeel is dat het fineer vaak op mdf gelijmd wordt. Hierdoor ontstaat een fineerplaat die, bij correcte verwerking, recht blijft en waar het fineer niet zal scheuren.

De uitgebreide collectie van Impression Fineer

Impression Fineer heeft een uitgebreide collectie. Al deze producten zijn per direct beschikbaar. Uiteraard houden ze de laatste trends in de gaten en wordt deze collectie regelmatig aangepast. Dat bewijst de laatste toevoeging aan de collectie van het naturel en gerookte eucalyptusfineer. Alle fineren worden op A4 uitgemonsterd en daardoor is de uitstraling van de verschillende houtsoorten en types afwerking goed te zien. Zeker in combinatie met de hele afbeeldingen op hun website. Er is wat te kiezen voor ieders smaak.

Meer weten over fineer en de toepassing ervan Jud helpt je graag verder en voorziet je van advies zodat jij een afgewogen keuze kunt maken voor jouw interieurproject.

Neem contact op met Jud Verlaan via jverlaan@iboma.com of
telefonisch op 06-51918631.